Jaaroverzicht 2015 - Blog - Frans Batenburg Natuurfotografie

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Jaaroverzicht 2015

Gepubliceerd door Frans in Macro, Landschap · 2/1/2016 16:04:00
Tags: Krimpenerwaard2015koepaddenstoelmacrolanfschap
Als ik terugkijk op 2015 zie ik dat het nog best veel moois heeft opgeleverd.  Veelal foto's in mijn directe woonomgeving, de polders van de Krimpenerwaard. Veel mensen komen erlangs, maar staan niet stil bij de schoonheid van de omgeving. Ze vragen zich dan ook af hoe ik dit zo weet vast te leggen en dat stelt mij tevreden.   

Januari
Een uitstapje over de Lek naar Groot Ammers. Een plek met veel molens. Genomen op een koude morgen, een uur voor zonsopkomst. Door lang te belichten (ruim een minuut) lukte, ondanks dat het donker was, deze foto te maken.

Februari
Veel winter hadden we dit jaar niet. We moesten het doen met wat nachtvorst en mooie zonsopkomsten.

Maart
Het voorjaar is in aantocht en massaal trekken er salamanders in het donker door mijn tuin om eieren te gaan afzetten in de sloot. De salamander is bijgelicht met twee zaklampen om deze foto te maken.

April
Eindelijk echt voorjaar. Grote hoeveelheden juffers komen weer tevoorschijn op de bekende plekken in de Krimpenerwaard. Blijft leuk om die kleine kopjes tussen het riet scherp op de foto te krijgen.

Mei
Op je buik in het natte gras met tegenlicht proberen om orchideeën sfeervol in beeld te krijgen. Lastig, maar gaat me steeds beter af.

Juni
Deze maanden van het jaar krioelt het in de polder van het leven tussen het gras en riet. Gewoon zoeken op een beperkt stuk groen en foto's maken met de macrolens. Altijd weer een uitdaging om iets alledaags net even anders in beeld te brengen. Zoals hier de rups van een kleine vos.

Juli
Op een dor stukje grasland zaten ‘s ochtends vroeg tientallen blauwtjes te wachten op de zon. Bij de eerste zonnestralen klapte ze prachtig hun blauwe vleugels open. En dan maar proberen om ze op het goede moment te fotograferen voor ze wegvlogen.

Augustus
Voor het eerst eens een workshop gevolgd. Mijn keuze was gevallen op een creatieve manier van fotograferen bij Andrea Gulickx. De dag was zeker leerzaam om eens af te wijken van alle standaardregels binnen fotografie. Gewoon veel dingen uitproberen en dan kijken waar je uitkomt. Iets wat hele verrassende resultaten opleverde.

September
De dagen worden al voelbaar korter en dit vergroot de de kans op mist in de ochtend. Op een van deze mistige ochtends doemde deze koe op uit de mist terwijl de opkomende zon de warme gloed zorgt. 

Oktober
Herfst, dat betekend paddenstoelen. Voor mij toch wel de mooiste tijd van het jaar. Op je gemak zoeken naar sferen in het herfstbos. Iets wat soms heel verrassend kan zijn. Zeker als je dan ook nog een afwijkende witbalans gebruikt.

November
Door het hele zachte weer stonden de koeien nog laat in de polder. Ook hier in een natuurgebied in de buurt van Bergambacht sopte deze koeien door het landschap.

December
In de laatste maand van het jaar zorgde de natuur voor het nodige vuurwerk in de lucht. Met verbazing gekeken hoe de natuur ons kan verrassen met deze intense kleuren boven de polder.

15 Opmerkingen
1 2
Gonnie van de Schans
2016-01-15 21:29:51
Een prachtig overzicht zet je hier neer. Heerlijke macro-opnames waarbij ik weer meteen zin krijg in de zomer. Lekker in het gras bij de vlinders, rupsen en bloemetjes. Maar ook je landschapsfoto's zijn fantastisch, daar heb ik zelf nog niet genoeg ervaring in. Mooi met die warme luchten. Dat 2016 maar veel mooie fotomomenten mag bieden. Groeten, Gonnie
Ghita
2016-01-05 22:02:17
Hallo Frans, Wat een mooi overzicht. Mij spreken de landschappen met het ochtendlicht en de insekten met heel kleine scherpte diepte het meest aan, wat een beauties, ook mooie zachte kleuren. groetjes Ghita
Remco
2016-01-03 16:02:42
Hallo Frans, Nog de allerbeste wensen voor 2016! Schitterend jaaroverzicht met kwalitatief erg sterke opnames. Vooral je landschap-opnames spreken mij erg aan. Groeten, Remco
rob
2016-01-03 15:42:25
mooi jaar overzicht,prachtige foto's
2016-01-02 16:55:59
Hoi Frans, allereerst voor jou en je dierbaren de allerbeste wensen voor een gelukkig en gezond 2016! En dan complimenten voor dit heerlijke jaaroverzicht, wat een schitterende platen, jij beheerst zowel de landschaps- als de macrofotografie. De novemberfoto lijkt wel een schilderij, prachtig! De orchidee is heerlijk sprankelend, doet verlangen naar vroege zomerochtenden. Leuk om te lezen dat je een workshop bij Andrea gedaan hebt, maar de bijbehorende foto is voor mij geen 'Frans'-foto, van mij mag je lekker je eigen ding blijven doen, want daar ben je goed in. Ik wens je ook in dit nieuwe jaar vele mooie fotomomenten! Groet Loes
1 2

Zoeken
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu