08/2015 - Blog - Frans Batenburg Natuurfotografie

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Vlinders kieken

Gepubliceerd door Frans in Macro · 15/8/2015 17:03:00
Tags: KrimpenerwaardIcarusblauwtjeMacroVlinders
Een lange periode heb ik geen blog geplaatst, dus het wordt wel weer eens tijd. De afgelopen tijd heb ik echter wel veel foto’s gemaakt, waardoor het een lastige keuze is om te bepalen welke ik zal plaatsen. Uiteindelijk zijn het de Icarusblauwtjes geworden. Vooral omdat hier in de Krimpenerwaard lange tijd bijna geen vlinder te vinden was. Maar begin augustus  waren er plotseling massaal blauwtjes aanwezig. Ideaal, want dan hoeft er ook niet lang gezocht te worden om ze op de foto te zetten. Ook heb je een ruime keuze om net iets anders te fotograferen. 

Dit Icarusblauwtje heeft in het vroege zonlicht haar vleugels open gespreid om zich op te warmen. Door eerst het licht te meten op het dorre gras in de achtergrond, vervolgens twee stops over te belichten en heel even met je hand het blauwtje in de schaduw te zetten, steekt ze heel mooi af tegen de lichte achtergrond.  

Een tegenlichtopname door het hoge dorre gras zorgt voor de zachte sfeer rondom het blauwtje. Ik heb hierbij een reflectiescherm gebruikt om de schaduwzijde wat op te lichten. Dit laatste om te voorkomen dat er alleen een silhouet zichtbaar wordt.Hier staan wat bomen in de achtergrond die zorgen voor een breking van het licht. Hierdoor ontstaat er een mooie bokeh. De kunst is dan om dan net zo lang met de camera te schuiven dat het hardste licht net buiten beeld valt.  Zoeken
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu